onsdag 12. november 2008

Hundetrenerskolen helg 3


Helga ble tilbrakt sammen med de andre på hundetrenerskolen. Nok en gang en veldig interessant og lærerik helg!
Lørdagen begynte med at vi fortalte litt hva vi hadde gjort siden sist. Stort sett hadde det nok gått i den vante - ei hadde vært på sportrening hos Anne Lill Kvam - noe hun anbefalte oss andre også. Det mest spennende var det nok Linn ("linn og pinscherne" link nederst) som hadde å fortelle. Turid hadde blitt oppringt av en fortvilt familie med en "problemhund" , og siden de bodde ikke så langt fra linn, satte Turid henne på jobben. Det var veldig spennende å høre om hunden, hva Linn hadde gjort til nå og hvordan den burde følges opp videre. Nyttig med ordentlige kasus og ikke bare tenkte! Linn hadde allerede gjort en glimrende jobb - og hunden er nok i trygge hender med henne som veileder.
Noen andre hadde opplevd lite hyggelige møter med "hardhendte" hundeeiere ,og vi brukte en del tid til å diskutere dette. Turid måtte også lettere lattermildt fortelle om en episode hun hadde hatt her om dagen , hvor hun hadde bråstoppet bilen midt i veien og kastet seg ut for å skjelle ut noen med en valp ;) Det var visst ikke så ofte hun gjorde slikt lenger sa hun , men denne gangen klarte hun ikke la vær. - men som hun sa -i slike situasjoner blir man ofte både usaklig og sint, så det "mer pedagogiske" ville være å ha noen brosjyrer liggende i bilen og dele ut ved passende anledning. Vi ble enige om at dette (laging av brosjyre) fikk bli en oppgave for klassen.
Det er veldig moro med disse første samtalene -diskusjonene vi begynner helgesamlingene med - og man lærer en hel del av dette også! En i klassen (husker ikke hvem) sa også at noe som hadde blitt sagt tidligere : "hvorfor stiger man opp på akkurat den siden av hesten? " hadde fått henne til å tenke - vi tar ofte ting vi lærer for gitt uten å tenke på alternativer eller HVORFOR. Dette syns jeg var et veldig viktig poeng som alle kan ta med seg til ettertanke. Vi må tenke på hva som er bra for hunden, hvorfor vi gjør det og hva som er følgende - ikke bare at "sånn er det" for det det fungerer.

Ellers skulle helgen handle om sanser. Så etter vi omsider ble ferdige (eller det blir man vel aldri..) med å prate, begynte teorien om sansene. Og vi lærte om berikte miljø -som kort fortalt vil si å legge ut en hel rekke ting som hunden kan undersøke.
I pausen gikk jeg og Fride en koselig tur sammen med Linn og Zorro. Fride fikk nok en ny helt - hun fulgte i sporene til Zorro og snuste alle steder han snuste.
Jeg skulle jo holde foredraget mitt denne helga og var første mann ut. Temaet var hestens flokkliv og hestehold. Gikk helt greit. Sikkert interessant for noen og mer urelevant for andre. Men som Turid sa, har vi godt av å lære om flere dyr og ikke minst tenke over hva vi gjør med de/hvordan de har det.

Heidi holdt sitt foredrag litt senere på dagen, hun fortalte om Quilt (som jeg nå har lært er et lappeteppe/sengeteppe). Hun var flink slik at foredraget ble interessant selv om temaet overhode ikke fenger meg i utgangspunktet- godt gjort!

Vi fikk i løp av dagen se 2 flotte kort-filmer, som var hovedoppgavene til 2 av de spanske elevene. den ene het "life without stress" og handlet om trening og aktivisering av servicehunder. (hvor vi bl.a møtte bulldoggen Raisa -som er en av spanias beste servicehunder!) Den andre filmen handlet om 12 år gamle golden retrieveren Jakko - en helt nydelig film om en gammel hund og aktivisering - og om hvor lite som skal til for å gjøre en hund lykkelig!

Praktisk trening denne dagen var nese-target. Det passet nok Fride veldig bra! Vi jobbet sammen med Linn og Zorro.

Vi rakk også en gruppeoppgave som handlet om tilvending av lyder. Vi i løvegruppa jobbet som vanlig bra sammen - men skravlet oss også litt bort som vanlig... Stakkar Tiina var ikke på plass denne dagen. jeg fikk melding av henne på morgenen at hun hadde kjørt ut. Heldigvis gikk det bra med både hun og Kaisa (litt verre med bilen) og Tiina var på plass igjen søndag.
På slutten av dagen lærte vi om taktil berøring -og dette var hjemmelekse til dagen etter.

Søndag fortsatte vi med beriket miljø - vi prøvde også dette i praksis. Alle hadde div rot i bilene sine- så det ble mange morsomme "poster" å besøke for hundene.
Vi fikk igjen den skriflige leksa (stress- observasjon) og Turid var veldig fornøyd med oss. Tiina sin oppgave ble trukket frem som et spesielt godt og nøyaktig eksempel- og resten av oss fikk også mye skryt :)
Det var 2 som skulle ha bokpresentasjoner denne dagen. Linn fortalte fra "hva feiler hunden" som virket som en nyttig bok. Og Ann Kristin fortalte fra "Hundelytteren" (en bok skrevet etter inspirasjon av Monty Roberts) - en bok jeg på forhånd hadde lyst til å lese , men slipper det nå.. Den inneholdt veldig mye rart -og mange direkte feilaktige påstander. Ann Kristin ville IKKE anbefale den til noen.
I den forbindelse kom vi inn på at masse annet enn direkte vold kan være skadelig for en hun (og et menneske!) - psykisk vold er ofte enda verre en fysisk!
Bergljot hadde sitt muntlige foredrag. - et glimrende innlegg om "den døde mus pedagogikk" som hadde endret mye av hennes tankegang i forhold til læring /trening. Kjempe-morsomt!

Vi hadde en økt target-trening søndag også.

Ellers så vi en ny kortfilm (hovedoppgave fra østerike denne gang) -om møtesituasjoner. Deretter så vi lys-bilder av Turid fra hun var helt liten (moro -men Turid syns ikke det var så viktig - så hun bladde veldig fort..)

Neste helg er det ernærings-kurs lørdag og raselære mm søndag.
lekser : lese kurskompediet om ernæring, ta puls på hunden med forstyrrelser, taktil berøring , båndtrening/møtesituasjoner mm + trene inn en target-øvelse med kommando.
Gleder meg alt til neste gang .


1 kommentar:

Bente, Bulle og Chex sa...

Kjempebra referat, høres kjempegøy og spennende ut!
Har forrsten funnet ut at blogging faktisk øker min motivasjon til å trene, ikke værst;)
Gleder meg til kurs om 2 uker!!