mandag 19. januar 2009

hundetrener-skolen

Da var januar-samlinga på hundetrenerskolen over. Igjen en lærerik og spennende helg!
Lørdag hadde vi 6-timers ernæringskurs med veterinær Dag Wilhelmsen. Et omfattende og ganske tungt tema. Heldigvis en flink foredragsholder som var lett å forstå. Masse "matnyttig" stoff - og såklart er det viktig å kunne endel om dette som hundetrener også. men må nok innrømme at no går i glemme-boka og at jeg nok til syvende og sist velger å stole på forprodusentene. Men fikk litt å tenke på iforhold til rase- spesifisert for, dette har nok virkelig noe for seg, spesielt for raser med ulike typer problemer. Og det er visst ikke bare innholdet som er forskjellig , men også teksturen (form, str. og fasthet på kulene) har mye å si for endel raser. Jeg har vel egentlig tenkt mest på str-forskjellene , og tenkt det holdt med for til små hunder, mellomstore , store osv..
Videre anbefalte han minst 2 måltider også til voksne hunder. - De bør få foret tørt pga tennene (men rikelig med vann ved siden av -kan gjerne helle vann over foret for de som drikker lite). En annen ting som er veldig viktig er at måltidene skal være preget av ro. Dette er viktig helt fra valpen er bitte-liten , gode vaner (eller dårlige stress-vaner) legges til grunn allerede hos oppdretter (dvs 1 skål og kamp i matfatet er IKKE å anbefale!!)
Huske-regler for foring:
- ro rundt måltider
-ro etter måltider
- faste rutiner
- gi kun lett-fordøyelig for
- stabil og avbalansert kost (som kan være venskelig å sette sammen selv..)
Hunden er kjøtteter , men ikke kun det. Man kan si den er en mangfold-spiser (den bør få grønnsaker og fiber -feks ris & pasta også - dette finnes det i ferdig-foret.) Protein-kilder er viktige og ikke minst hvordan hunden nyttegjør seg av ulike proteinkilder. Til eksempel er proteinopptaket fra egg 100 %, kylling 88 % , mens hvete ligger bare på 48 %
De fleste kjente hunde-forene i Norge har et proteinopptak på 80- 90 % , mens billigere merker ligger på 50- 65 %
(Nevnes i denne sammenheng - 4 % mindre opptak av protein gir 20 % mer avføring!!...)
Det blir selvfølgelig alt for omfattende (og kjedelig) å referere alt her. Jeg skrev 10 sider under foredraget + at vi hadde fått et kompendium på 25 sider i forkant..
På slutten av kurset jobbet vi med en gruppeoppgave hvor vi skulle sette sammen for til en bestemt type hund. Vi i løve-gruppa skulle lage til en (heldigvis oppdiktet) boxer-valp.

På slutten av dagen, etter ernæringskurset var slutt , hadde vi om rase-lære og fikk utdelt våre tidligere nevte raser.

Søndag : temaet denne dagen var ANGST/REDSEL . Vi lærte om Systematisk desensitivisering og hvordan ulike typer redsler kunne bearbeides. Vi var innom Darwin, Pavlov og ulike læringsmetoder og forskningsresultater og vi jobbet i grupper ang våre egne hunders reasjoner på ting. Vi ble veldig terpet på at vi aldri skulle si feks "hunden er livredd" , men ikke tolke,- bare observere og fortelle HVA hunden gjør i de ulike sammenhengene. Veldig nyttig!
Senere på dagen gjennomgikk vi leksene : hvilepuls + puls under forstyrrelser, touch-øvelsen vår (vi skulle lære hunden vår et snutetarget-tricks) og taktil berøring.
Denne dagen var det Stepanka sin tur til å holde foredrag. Og siden hun er ansatt i Norsk Kennel klubb (serviceavdeling + redaktør for Hundesport) var det naturlig at vi fikk vite mer om NKK.
dette lærte vi bl.a :
NKK har 220 medlemsklubber. Det er den største hundeorganisasjonen i Norge og har lange tradisjoner siden den ble startet i 1890. De har nå 35 ansatte (på kontoret på Bryn i Oslo). NKK arrangerer utstillinger, kurs og seminarer, har nettside og nettbutikk. Og ikke minst er det hunde-norges ansikt i forhold til politikk ol.

Ganske slitsomme slike skole-helger, så jeg var glad jeg hadde kort vei hjem og ikke skulle over fjellet til Vestlandet som noen av de andre i snøføyka!

2 kommentarer:

Linda sa...

Så kul att du legger ut referat fra samlingarna, morsomt å lese varje gang:)

Elin Osa Søreng sa...

Var det så at du ønska å bestille votter, eller husker jeg feil? Jeg er iallefall i full gang med strikkinga (ikke fått tid tid til ridevotter enda, men det kjem altså!)- gi lyd, el stikk innom Nygår`n... KLemmer