fredag 9. januar 2009

foredrag Turid Rugaas og Anne Lill Kvam

her er Stine og lille-Maren med firerbanden vår

onsdag var jeg på nytt på foredragskveld i Vikersund. denne gangen var det MENTAL STIMULANS som var temaet. Et tema som nok fenget flere, for det var mange her denne kvelden. Egentlig et foredrag alle hundeeiere burde fått med seg!

Turid startet kvelden med å snakke om hjernen og hvor viktig det er med stimulering av alle sansene for at et individ skal holdes ved like og utvikles. Hunder skal oppleve NYE ting, de skal lære seg å mestre ting og løse oppgaver. Alt for mange lærer hundene sine å bli passive individer. Og mange trur vi gir hunden nok stimulans når den får en lang tur og vi er på trening i hundeklubben eller kurs. Vi mennesker er også ofte opptatt av å gå på steder der det er pent (eller vi ikke møter på problemer..), isteden bør vi tenke på ressursene vi har i nærmiljøet og bruke disse. Dette var noe vi måtte tenke gjennom alle sammen -og komme med konkrete eksemler fra vårt nærmiljø. - Hvis hunden får velge, er en søppelplass eller en byggeplass kanskje en super ide. - lett å la seg gjennomføre og hundene får virkelig brukt sansene sine.
Vi lærte også at hunder ofte bruker en sans av gangen (i hovedsak) - den skrur over på nese-kanalen kan vi si -og da kan det hende den ikke ser godbiten rett forand seg men snuser seg frem til den.
Valper bruker smakssansen mye. Den har en oral fase akkurat som menneske-babyer. Vi tar ofte feil og trur de klør i tennene. Viktig gi de mulighet til å tygge på (lovlige) ting av forskjellig matriale. Og det trenger ikke alltid være dyre ting. Her fikk vi høre om ompalsseringshunder som ble overlykkelige og utslitte av å utforske en pappeske.
Anne Lill Kvam (som driver hundeskolen Troll i Svene -og bla har jobbet flere år med minehunder) overtok ordet når det kom til nesearbeid. Som hun selv sa- det hunden kan gjøre selv (oppleve/undersøke) er det beste, det nest beste er aktiviteter vi kan lage for hunden. Hunder trenger ikke lære gå spor- det kan de, men vi må lære gå spor med hunden. Hunders luktesans er helt utrolig! De kan læres opp til å finne alt mulig. Nå får vi snart Norges første valutahund på Svinesund. Den er opplært til å spore opp kontanter -men markerer kun på en viss mengde!! I andre land er valutahunder også opplært til å avsløre falske sedler!
Anne Lill har jobbet mye med sopp-hunder (kantarell-søk) også. Hun fortalte at noen hunder lærer finne sopp bare ved å være med familien og se hvor glade de ble av å finne dette greiene i jorda..
Noen hunder går motsatt vei i et spor. Dette er ikke fordi de ikke vet hvem spor som er ferskest (det vet de selv om det er snakk om sekunders forskjell..), men fordi noen virker tenke "hvor kom hun fra?" mens de fleste tenker "hvor ble hun av?"
Vi fikk mange gode råd og ideer til aktiviteter. Og godbitsøk (lett variant som å strø maten rundt ute eller inne -eller mer komplisert gjemming) er noe alle burde gjøre med hunden sin.
Vi fikk også se to filmsnutter, den ene fra et omplasseringsted i spania som viste valper og berikede miljøer , og den andre var den rørende filmen (jeg har sett før) om den gamle golenretrieveren jakko.
Marius fra DYREKILDEN (http://www.dyrekilden.no/) var der med aktivitetsleiker for hund som det var mulighet for å kjøpe i pausen - + at en av deltagerne vant en premie.

kort oppsummert/ ideer vi kan gjøre for å stimulere hunden mentalt :

- la den oppleve nye ting og steder (og tenk at også en biltur kan være stimulerende dersom hunden ser/lukter ut - eller du kan parkere ulike steder. fint for gamle /syke hunder)

- godbitsøk ute og inne (gjem inni bamser, esker, doruller, pakker, under steiner, mose , snø, vann osv)

-gå på besøk med hunden til andre (ute og inne)

- oppsøk søppelplasser, barneskoler, verksteder, tivoli + + (forsiktig med valper!)

- for valper: "rent a kid" -betal unger for å sitte i valpekassa og la seg utforske

- kong og aktivitetsleiker

- lære navn på gjemstander + farger

- pølsetrær

- gjemsel (leike eller personer)

- la hunden snuse på deg -og bagasjen din når du har vært borte

- lære plukke opp ting, apportere eller melde

- øve bakbeinskontroll ved hjelp av cavaletter

og en masse mer...

Jeg var veldig fornøyd med foredraget. Syns det var både nyttig og lærerikt! Og ikke minst- dette er lett gjennomførbare ting. Ogh det skal ikke alltid så mye til for å bedre hundens tilværelse -og med det vår sammvittighet!

1 kommentar:

Kari-Anne Undlien sa...

Så mange smarte og billige aktiviseringtips! Egentlig helt opplagte ting, men som vi ikke tenker over som viktig stimulering for hunden.

Bra at det ble bedre oppslutning denne gangen da :D