søndag 7. september 2008

Hundetrenerskolen 1.helg

Noen av Turids "kjepphester" : "BRUK HJERNEN DIN!" " GLEM DOMINANS!" " SOSIALE FERDIGHETER ER DET VIKTIGSTE! "
ja da var første helg av hundetrener-skolen over. En veldig spennende helg! Og nå er jeg ganske sliten. Det blir mange timer på "skolebenken" og mye nytt å fordøye. Men gleder meg allerede til fortsettelsen.


Denne første helga var det mest teori, så det ble ganske lenge å være i bilen for hundene. Var litt skeptisk til dette, for Fride er ikke så vant med være lenge i bilen alene. Men syns hun greide seg veldig bra! lite bjeffing. Vekslet på å ha henne i buret og løs i bilen. Hun var sliten når vi kom hjem begge dagene , så vært mye inntrykk.


Lørdag startet med litt presentasjon av Turid og hennes arbeid og litt kort teori før vi tok presentasjonsrunden av deltagerne. Vi er 20 deltagere, alle damer (første gang det ikke er menn med) mellom 20- 45 år. Vi fortalte litt om oss selv, yrke, bakgrunn, hunder, erfaring osv. Masse forskjellige yrker (fra marsipandesigner til kommuneansatte - og også redaktøren av Hundesport) og bakgrunn - spennende ! Vi var flere "canis- folk" her.


Etter dette hadde vi en ny teoribolk før vi ble delt inn i grupper. Jeg var heldig med min gruppe, Heidi, Stepanka, Tiina og Elin viste seg være både hyggelige, pratsomme og fornuftige :) Deretter gikk gruppene på tur slik at hundene skulle vende seg litt til hverandre.


Da vi kom tilbake fra turen dro vi på en fellestur til Dyrekilden på Nakkerud for å handle litt utstyr (Marius var sikkert ikke lei seg for det..). Jeg er jo innom der rett som det er , men endte likevel opp med et par ting.


Så var det lunsj og litt ny teori. Mye av teorien gikk på jaktatferd og flokkoppbygging (rang/dominans og overtroen rundt dette.)


Nå var det klart for litt praktisk trening. Første mål er båndtrening (som jo de fleste trenger trene på..). Vi trente en og en , og fikk grundige instruksjoner av Turid. For de som ikke kjenner Turid, men kun har lest bøkene/artiklene hennes, kan man gå i fellen å se for seg en forsiktig høflig dame med lav stemme... He he jeg kjente henne fra før og var dermed litt forberedt. men hun startet forsiktig og de fleste kom seg helskinnet gjennom trinn 1 og 2 av båndgåingen :)


Vel inne igjen fikk vi se den internationale filmen hennes (filmet i mange land, produsert i italia) om akkurat båndtreningen. Vi kunne flire litt av alle feilene folk gjorde (og irettesettingen fra Turid) , men skulle senere få erfare dette på kroppen selv..


Etter filmen var det kort oppsummering og så kunne vi pakke sammen, ganske slitne etter 9 timer på skolebenken.
Søndag møttes vi igjen på Kongsrud klokka ni.


Den første teorien handlet om vokting/forsvar og " problematferd" som mobbing.


Deretter gikk vi i grupper og skulle jobbe med en oppgave om vokting. Vi var veldig flinke til å prate og diskutere, men kanskje ikke så produktive med oppgaven... Likevel ble det mange interessante diskusjoner/ vinklinger. Heldigvis skulle vi ikke levere oppgaven skriftlig (håper jeg..), så vi slapp strykkarakter.


Nå var det klart for praktisk trening igjen. denne gang trinn 3 og 4 av båndtreningen. og uff og akk og vi fikk høre oss.. den ene etter den andre. rart det er mulig gjøre så mye feil på en så liten øvelse... he he.. jeg klarte meg ganske greit. fikk bare anmerkning for rundetråkkinga jeg har til tendens med (som jeg jo har hørt før... kremt) . trur alle fikk litt kjeft. - men da vi kom inn fikk vi skryt og hadde visst vært ganske flinke likevel. og som Turid sa "jeg er ikke sint, bare blir litt engasjert!" og ingen tok nevneverdig skade. Hun er en ganske autoritær type som du automatisk bare hører på, og husker hva sier.. - men dette er bare mot mennesker vel å merke. ikke mye millitært over treningsmetodene på hundene heldigvis! Får du derimot ros av denne dama, blir du ganske kry. jeg var så heldig å få det idag - i plenium til og med. -og at på til for min kroppsbeherskelse og koordinasjon (yohoo - dette sliter jeg med!! Kanskje jeg har blitt bedre etter all treningen med bånd, klikker, godbiter, håndsker -og HUND !...)


I lunsjen rakk jeg både stappe i meg mat & sjokolade, gå en tur med Fride OG skravle.


Resten av dagen var det teori. Mye om dempende signaler.


Klokka halv fem avsluttet vi og dro hjemover.


Til neste gang er leksen å øve mer på båndtrening, lese et par bøker + oppservere hunden din en hel dag og skrive ned jaktatferd og forsvar/vokting.


Ellers skal vi i løp av kurset ha et foredrag om et selvvalgt emne, sette oss grundig inn i og skrive om 10- 15 raser + at vi skal levere hovedoppgave til slutt.


Jeg gleder meg til fortsettelsen av kurset og er glad jeg meldte meg på. Trur vi kommer til å lære mye om atferd og problemløsninger (og ikke minst problemforebygging)!


4 kommentarer:

Kari-Anne Undlien sa...

Oi så fin oppsummering av første samling! Interessant å lese :o)

Hehe, høres ut som litt av ei dame denne Rugaas ;o)

Forundrer meg forøvrig ikke at du fikk ros i plenum. Tydeligvis flere enn meg som har lagt merke til ditt behagelige (og dyrevennlige!) vesen :o)

Håper snart å se deg på ei samling igjen!

Aase sa...

Veldig bra oppsummering- regner med at du nå setter standarden for hvordan du skal skrive etter hver samling. Høres utrolig spennende ut,- kanskje du kan ta små teori og praksisbolker med oss på treningen??
Lykke til videre på kurs-og håper vi ses snart!
aase

Camilla sa...

Artig med referat fra kurs ;-) Ble nysgjerrig på hvem de andre "canis-folka" er da ;-) Tiina, går hun hos meg nå? (er jo ikke såå mange som heter Tiina med to i'er..)

Bente, Bulle og Chex sa...

Hei!
Bra referat!
Nå har jeg fått meg blogg, skal prøve å være flink til å oppdatere.
Første dag på jobb i dag, har supervondt i hodet nå!