mandag 30. mars 2009

Agility-kurs
I helga fikk jeg omsider deltatt på et lenge etterlengtet agility-kurs! Kurset ble arrangert av Hønefoss og Omegn Brukshundklubb på deres klubbområde på Tyrimyra. Det ble arrangert både grunnkurs og videregående kurs samme helg, så totalt var det 18 deltagende agility-ekvipasjer (noen med flere enn 1 hund). Innleide instruktører var Marianne Sørensen på grunnkurs (min gruppe) og Wenche Thorstensen på videregående.
Kurset startet fredag (3 timer fredag og 5- 6 timer lørdag og søndag). jeg hadde fått beskjed om å møte litt før for å gjennomgå hindrene- (alle de andre påmeldte hadde visst gått et intro-kurs over en helg fra før..). Ble veldig godt mottatt av Torill og hennes små blide terriere og deretter fikk Fride og jeg en kort gjennomgang med Marianne.
I løp av fredagskvelden fikk vi en smakebit på de fleste av hindrene. Hundene ble rolig vist igjennom med bra støtte og oppmuntring underveis. Vippe og pølse var helt nytt for Fride, men gikk greit med litt hjelp. Hundene på mitt kurs var i alle størrelsene - chihuahua/papilon, terriere, whippet, kongepuddel og schæfer. Terrierne dominerte også på videregående, men der var det også en sheltie til (en pen tricolour hanne).
Lørdag begynte vi å lære litt føring og fremadsending. Denne dagen fikk vi litt ekstra utfordringer fordi det var både fellestrening og valpetreff på området. - Det ble dermed mye annet som konkurrerte om oppmerksomheten og vi fikk virkelig prøvd "kontrollen" over hunden vår uten bånd.. Det gikk veldig bra med de fleste. Ikke like bra med en som deltok på fellestreffet... en liten spets - så lik en rev både i utseende og oppførsel at jeg nesten mistenker oppdretter for å ha lurt kjøperen(...) løp rundt og koste seg og skulle iallefall ikke la seg fange. 2, 5 time senere satt han omsider i bilen til eier (ikke helt frivillig) og det var nok ganske mange av oss som var en smule oppgitt over hele hunden (eller egentlig eieren!..) Det ble iallefall litt lettere trene etterpå (uten en luskende rev over banen...)
Vi fikk virkelig kjørt oss litt, føring er kroppskontroll!! ikke noe jeg skal skryte på meg å være i besittelse av.. hm... Så utrolig hva bare en liten forflytning av skulderen utgjorde. -og hvergang Fride gikk utenfor hinderet var det fordi jeg faktisk hadde sendt henne dit. Kommandoer har også betydning fikk vi erfare i løp av helga- noen ganger var vi for trege -andre ganger sa vi noe helt annet enn hunden hadde lært (feks over isteden for hopp osv..) -veldig tydelig ble dette på schæferen Frikk som elsker tuneller - når matmor sa gjennom på hjulet så stoppet han og kikket seg rundt for deretter å løpe i andre enden av banen og GJENNOM tunellen. Så flinke hunder hadde vi - det var nok heller oss 2-beinte instruktør marianne måtte bruke tålmodigheten på!
Søndag begynte de fleste av oss å få litt fres på løypa også. det var skikkelig moro! Kondisen til Fride er iallefall atskillig bedre enn min fikk jeg merke.. men som avslutning kom vi oss igjennom en bane med 8 hindre i ganske god fart uten feil - og da var jeg super-kry! :)
Alt i alt var jeg veldig fornøyd med hele kurset. Fride var kjempeflink (jeg gruet meg litt for å ha henne løs med så mange forstyrrelser- vi har ikke trent så mye lydighet..men det gikk egentlig veldig bra.), jeg lærte masse (og det beste av alt jeg ble ikke så svimmel som jeg hadde tenkt, visste ikke åssen dette skulle gå med løping/svinger i forhold til viruset jeg har, men det gikk bra!) , traff veldig mange koselige morsomme folk. Instruktøren var også bra, flink til å forklare og rettlede hele veien. Fikk oss til å tenke over ting vi gjorde og terpet på det viktige: det skal være positivt- forbudt å si NEI eller være sur. Så en vellykket helg! jeg er satt opp på treningsgruppe på onsdager fremover, så håper bare jeg får dyttet det inn i timeplanen iallefall noen uker.
Etter kurset var det bronse-merke- prøve (agility) som endel fra videregåendekurset prøvde seg på. Ganske vanskelig bane (16 hindre?) med forstyrrelser (publikum, masse lukter- utstyr som var både sølt godbiter på og tisset på i løp av helga...) og passe slitne hunder gjorde at endel ikke klarte kravene, men jeg syns alle gjorde en glimrende innsats. Interessant å se ulike reaksjoner når man ikke får til ting... fra "nei han har visst ikke lyst til mer" med blid stemme og et klapp til hunden - til mindre pene utbrudd og marsjering av banen... Vet hvem linje jeg skal etterstrebe hvis jeg engang i tiden blir god nok til å prøve meg på merket..

2 kommentarer:

Camilla sa...

Den spetsen har jeg hatt på kurs, skjønner godt at dere ble oppgitt ;-) (det har jeg vært også noen ganger nå også..)

Bente, Bulle og Chex sa...

Høres kjempemoro ut! Har lyst på kurs etterhvert jeg og (men må nok trene MASSE lydighet først hehe)

Må prøve å trene litt i påsken ja! Bulle har nok også veldig lyst til å leike litt med Fride:)